Cukiernia-metro

graphics CC0

Tomasz Kucina

Cukiernia-metro

Érotique

Miromesnil centrum Paryża
okazjonalnie bywam
cukiernikiem straconego czasu

nowszy Marcel Proust
kremowy francuski
oferent ciasteczek

bonjour wanilio z Madagaskaru
czekoladowa – pochłania
pożywny kruchy biskwit

w chwili uchodzę w słodycz
doświadczam
estetyki jej smaku

podżegam liryzm
w syropie rumowo-cukrowym
liczni się ślinią na widok baby au-rhum

czy oby i tylko
pędzlem umoszczonym
w korpusie jagodowych ust?

chłopy ze słonego karmelu
podświadomie rozsuwają eklery
z cukierni Stohrer

pod kwiatkiem pomarańczy
urywam głowy
innym barankom z cukru

a bywa niełatwo
chcą wdzięków popróbować
oblizać palce

to z moją Madeleine Paulmier
przelewam kuwerturę
w słodsze formy metafor

różowe praliny macaroniki z maliną
dosładzam czulej i liryczniej
lepkie języczki Lotaryngii

w kremie brule
ma słodki język
podjudza kubki smakowe

dogadza podniebieniu
stoję piękny przesłodzony
na stacji metra w Paryżu

wieczór
listopad
Saint-Philippe du Roule

listopad 2015 r


graphics CC0

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.